Bijeenkomsten

Negen keer per jaar organiseren we een bijeenkomst waarbij we meestal een gastspreker uitnodigen die een lezing geeft over een onderwerp dat te maken heeft met mineralen, fossielen of geologie. Deze bijeenkomsten vinden altijd plaats in Sociaal Cultureel Centrum 'De Helftheuvel' in 's-Hertogenbosch (zie routebeschrijving) op de tweede dinsdag van maand. De avond start om 20.00 uur (zaal is open vanaf 19.30 uur) en duurt tot ongeveer 22.30 uur. Soms wordt er iets anders georganiseerd, zoals een videovertoning van een excursie, een cursus, of een demonstratie. Ruim een week voor de bijeenkomst ontvangt elke donateur per mail een uitnodiging met een korte beschrijving van de lezing en/of andere activiteit(en). In de agenda hieronder vind je het programma voor de komende maanden. 

Wil je graag een lezing bijwonen? Dat kan! De toegangsprijs is 2,50 euro (donateurs van Geokring Den Bosch gratis). Let op: in verband met beperkt aantal plaatsen: niet-donateurs svp uiterlijk één dag voor de lezing plaatsvindt aanmelden via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dinsdag 13 september - 20.00 uur
Spreker: Piet Vierbergen
Onderwerp: “Baltica - Het Oudste Europa” 

Lang geleden was de aarde bedekt met een zwarte lavazee. De lavaschotsen botsten tegen elkaar en langs de randen ontstonden kleine vulkaanbogen: de eerste minicontinentjes. Eén ervan is 3,5 miljard jaar oud en vormt het oudste deel van Europa.

Dit oudste gesteente vinden we terug in Finland tussen zwijgende dennebomen - dat was even zoeken. Niet lang daarna botsten andere minicontinentjes tegen dit gebiedje. Enkele daarvan kunnen we nog terugvinden, zoals delen van Kola Schiereiland. Sommige delen bevatten waardevolle mineralen voor de samenleving en voor ons mooie mineralen. Ook het eerste leven vinden we in dit deel van Scandinavië, maar dan zijn we al weer miljoenen jaren verder. Het wordt een avond om van te duizelen. In één avond reizen we door 2 miljard jaar aardgeschiedenis. In de pauze kunnen de oudste gesteenten van Europa in de hand gehouden worden...

Piet en zijn vrouw hebben in 2020 ook een derde boekje uitgebracht na Aardig 1 en Aardig 2: Puzzelen met Europa. Het hoofdonderwerp gaat over het ontstaan ven het oudste deel van Europa dat 1,1 miljard jaar geleden klaar was. Dit paleocontinent - Baltica genoemd - bestaat uit Scandinavië, Rusland en Oekraïne. Er staan mooie kleurenfoto's en (geologische) kaartjes in. Piet neemt een aantal exemplaren van het boekje mee om te bekijken en eventueel te kopen als je interesse hebt. Mocht je interesse hebben in andere boeken: kijk eens op de website van Piet en Annette: www.geomine.nl.