Bijeenkomsten

Negen keer per jaar organiseren we een bijeenkomst waarbij we meestal een gastspreker uitnodigen die een lezing geeft over een onderwerp dat te maken heeft met mineralen, fossielen of geologie. Deze bijeenkomsten vinden altijd plaats in Sociaal Cultureel Centrum 'De Helftheuvel' in 's-Hertogenbosch (zie routebeschrijving) op de tweede dinsdag van maand. De avond start om 20.00 uur (zaal is open vanaf 19.30 uur) en duurt tot ongeveer 22.30 uur. Soms wordt er iets anders georganiseerd, zoals een videovertoning van een excursie, een cursus, of een demonstratie. Ruim een week voor de bijeenkomst ontvangt elke donateur per mail een uitnodiging met een korte beschrijving van de lezing en/of andere activiteit(en). In de agenda hieronder vind je het programma voor de komende maanden. 

Wil je graag een lezing bijwonen? Dat kan! De toegangsprijs is 2,50 euro (donateurs van Geokring Den Bosch gratis). Let op: in verband met beperkt aantal plaatsen: niet-donateurs svp uiterlijk één dag voor de lezing plaatsvindt aanmelden via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Dinsdag 10 maart 2020

Spreker(s): Ernst Burke
Onderwerp: Toermalijn

Toermalijn is de kleurrijkste groep van mineralen. In sommige kristallen zijn alle kleuren van de regenboog te zien. Toermalijn wordt voornamelijk gevormd in pegmatieten, de uiterste langzaam afkoelende ganggesteenten van een granitisch magma. Soms worden tot metersgrote kristallen gevormd van mineralen die de elementen bevatten die niet pasten in de normale gesteentevormende mineralen. De meest bekende toermalijnpegmatieten komen aan de orde tijdens de lezing. Door steeds betere analysetechnieken is het aantal soorten mineralen dat in toermalijn voorkomt gegroeid van 8 in 1985 naar meer dan 40 in 2020.

Tijd: 20.00 uur (de zaal is open vanaf 19.30 uur)

 

Dinsdag 14 april 2020

Spreker(s): Reinout van Riel
Onderwerp: info volgt z.s.m.
Tijd: 20.00 uur (de zaal is open vanaf 19.30 uur)

 

Dinsdag 12 mei 2020

Spreker(s): Piet Kijnenburg en Marco van Engelen
Onderwerp: Marokko
Tijd: 20.00 uur (de zaal is open vanaf 19.30 uur)