Bijeenkomsten

Negen keer per jaar organiseren we een bijeenkomst waarbij we meestal een gastspreker uitnodigen die een lezing geeft over een onderwerp dat te maken heeft met mineralen, fossielen of geologie. Deze bijeenkomsten vinden altijd plaats in Sociaal Cultureel Centrum 'De Helftheuvel' in 's-Hertogenbosch (zie routebeschrijving) op de tweede dinsdag van maand.

De avond start om 20.00 uur (de zaal is open vanaf 19.30 uur) en duurt tot ongeveer 22.30 uur. Soms wordt er iets anders georganiseerd, zoals een videovertoning van een excursie, een cursus, of een demonstratie. Ruim een week voor de bijeenkomst ontvangt elke donateur per mail een uitnodiging met een korte beschrijving van de lezing en/of andere activiteit(en). In de agenda hieronder vind je het programma voor de komende maanden. 

Wil je graag een lezing bijwonen? Dat kan! De toegangsprijs is slechts 2,50 euro (voor donateurs van Geokring Den Bosch is het gratis). Let op: in verband met beperkt aantal plaatsen: niet-donateurs svp uiterlijk één dag voor de lezing plaatsvindt aanmelden via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Dinsdag 13 december - 20.00 uur
Spreker: Johan Vellekoop
Onderwerp: “Massaal uitsterven van levensvormen in de aardgeschiedenis” 

Het leven op aarde is ongeveer 3,8 miljard jaar geleden ontstaan en heeft daarna een onstuimige ontwikkeling doorgemaakt. Miljoenen jaren evolutie leidde tot vele nieuwe en bijzondere levensvormen. Tegelijkertijd zijn er door deze geschiedenis heen ook veel soorten weer uitgestorven. Soms gebeurde het dat in relatief korte tijd heel veel soorten van de aardbodem verdwenen, de zogenaamde massa-extincties(massa-uitsterving). Deze massa-extincties hebben een beslissende rol gespeeld in de evolutie van het leven. Een voorbeeld is de grens tussen het Perm en het Trias, ongeveer 251 miljoen jaar geleden, toen zich een catastrofe voltrok op Aarde, een catastrofe waardoor het leven door het oog van de naald kroop.


In zijn lezing behandelt Johan Vellekoop de vijf grootste massa-extincties, hun mogelijke oorzaken en hun gevolgen voor de ontwikkeling van het leven op aarde. Deze vijf extincties zijn stuk voor stuk heel boeiende en belangrijke gebeurtenissen met een enorme impact, noodlottig voor sommige biologische groepen, maar stimulerend voor de ontwikkeling van andere.